De ambtelijke organisatie wordt gereorganiseerd, wat tot formatie-vermindering leidt. Zo’n traject heeft een lange aanloop, politiek, OR, vakbond, etc.
In dat proces hoort ook een Sociaal statuut, Sociaal plan e.d. waar vaak tot in detail beschreven wordt ‘Hoe te handelen bij…’. Die afspraken zijn grotendeels uniform maar verschillen te veel om er hier op in te gaan.
Is bij u sprake van een reorganisatie? Informeer dan over de (mogelijke) persoonlijke consequenties.
► Onze begeleiding voorziet in een (gratis) beschouwing van de reorganisatie, gerelateerd aan uw persoonlijke situatie. Schroom niet om daar gebruik van te maken.
Ook in een individueel geval kan reorganisatie plaatsvinden, dan is een politiek en sociaal traject niet noodzakelijk.
Algemeen geldt dat bij reorganisaties ontslag zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Hiertoe spannen werkgever en werknemer zich beiden in op het vinden van nieuw werk en worden daar tijdig voorzieningen voor beschikbaar gesteld. De voorzieningen bestaan deels uit rechten en plichten vóór de ontslagdatum en deels uit rechten en plichten ná het ontslag.
Afhankelijk van een aantal factoren kan voor u een reïntegratiefase gelden. In die fase kan ook naar externe functies worden gezocht, ook door uw werkgever! Heeft u recht op een reïntegratiefase, dan wordt met u een plan opgesteld waarbij het voorkomen van werkloosheid centraal staat. Met uw werkgever bekijkt u welke middelen hiervoor het beste zijn. Hierbij wordt wel een kosten/baten-analyse gemaakt van in te zetten middelen.
► Een reïntegratieplan is géén vrijblijvende aangelegenheid, er staan (zeer) forse sancties op onvoldoende naleving. Zowel naar werkgever als werknemer!